Tradiční recept ve zdravějším pojetí, nenechte si jej ujít, koláčky chutnají výborně!
 

Potřebujeme
Těsto
180g špaldové hladké mouky
  70g pohankové mouky
  60g másla
100ml mléka
1/2 kostky droždí nebo 1 sáček sušeného
špetku soli
1 lžičku třtinového cukru
30g kokosového cukru
1 vejce
špetku citrónové kůry
 
Náplň
250g měkkého tvarohu
2 žloutky
70g kokosového cukru
 

Postup
1. Nejprve si založíme kvásek – do vlažného mléka dáme špetku soli, lžičku třtinového cukru a rozdrobené droždí (popřípadě sáček sušeného) a vyčkáme než vzejde kvásek.
2. Poté smícháme mouku, kokosový cukr, vejce, citronovou kůru, máslo a kvásek a vypracujeme těsto – určitě si dejte práci to propracovat klidně i 5 minut, čím déle, tím bude těsto vláčnější
3. Těsto necháme kynout na teplém místě asi 45 minut.
4. Poté tvarujeme kuličky, které dáme ne plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 10 minut kynout.
5. Mezitím si prošleháme tvaroh, žloutky a kokosový cukr.
6. Kuličky těsta promáčkneme vhodnou skleničkou, abychom vytvořili místo pro tvarohovou náplň.
7. Na každý kousek dejte tvarohovou náplň a okraje těsta potřete bílkem.
8. Pečeme 20 minut na 180 stupňů.
 

Poznámky
– na tvarohovou náplň můžete doprostřed položit ještě rozinky, mandle nebo dát povidla či oblíbenou marmeládu
– zkusit můžete třeba i s náplní ořechovou, makovou… fantazii se meze nekladou 🙂
– z dávky vyjde asi 20 menších koláčků nebo 10 větších

Recept je z přílohy Blesku pro ženy č. 21/2019 „Koláče jako od babičky“, jen jsem si upravili suroviny na zdravější verzi

Světová zdravotnická organizace ( WHO) doporučuje 0 gramu přidaného cukru do dvou let věku. Proto zvažte podání pokrmu dle věku dítěte a vašim osobním preferencím.