Výborný hruškový koláč, který se hodí pro každou příležitost.

Potřebujeme (koláčová forma 28cm)
Korpus
2PL ghí
3PL másla (dohromady ghí a másla bylo 90gramů, pokud nemáte ghí, dejte jen máslo)
1PL medu (40g)
100g špaldové mouky
50g pohankové mouky
1 žloutek
Náplň
1 vejce
1 bílek
2PL medu
1KL skořice
1 tučný tvaroh
4 hrušky
javorový sirup (nemusí být)
Postup
1. Nejprve si připravíme těsto, a to tak, že smícháme změklé máslo a ghí, med (nesmí být zcukernatělý, ale tekutý), žloutek a mouky.
2. Těsto by mělo být hezky měkké, nemusíte jej válet, ale do formy těsto pěkně vymačkáme po okraje.
3. Náplň si připravíme tak, že do mísy dáme vejce s bílkem, med, skořici, tvaroh a vyšleháme. 
4. Tuto směs nalijeme na připravené těsto.
5. Na vrch koláče si nakrájíme na plátky hrušky, naskládáme na koláč a zakápneme javorovým sirupem.
6. Pekla jsem na 160 stupňů asi 30 minut, a pak na 175 stupňů asi 20minut. 
Poznámky
– těsto je univerzální a můžete jej použít pro jakýkoliv koláč 
– v receptech se často skořice sype až na hrušky, ale zkusila jsem ji vmíchat do náplně a je to výborné
– KL= kávová lžička
– PL= polévková lžíce