Když máte tolik úrody na zahrádce, že už nevíte co s tím, nebo jen proto, že prostě nechcete používat glutamáty v kupovaných vegetách, udělejte si tu svou! Použít můžete fakt jakoukoliv zeleninu.

Potřebujeme
Cibule
Česnek
Pórek
Mrkev
Petržel
Celer
Paprika
Libeček
Petrželka
Saturejka,….
Postup
1. Vše na jemno nastrouháme/nakrájíme.
2. Rozložíme na síto a necháme volně 1 den proschnout. 
3. Ještě usušíme v troubě asi 1-2 hodiny, dle množství, na 50 stupňů. 
Poznámka
– nevyhazujte slupky od zeleniny, ale připravte si do mražáku zásobu zeleninového vývaru ze zbytků! Jak na něj klikněte ZDE
– můžete si ji rozmixovat úplně na jemno a používat ji na dochucení!! (taková obdoba Sbohem soli od Sonnentoru)
– lžíci až dvě směsi používám, když dělám klasický masový nebo zeleninový vývar
– je to super rychlovka také jako základ, když potřebuji vývar na rizoto, povařím asi 10-15 minut dvě lžici „vegety“ a mám rychlý zeleninový vývar jako základ pro rizoto nebo pod maso