TĚSTO

400g mix špaldové a pohankové mouky
250g máslo
120g třtinového cukru
1       vanilkovy cukr
1       lžička kypřícího prášku s vinným kamenem

2       lžíce karobu

Náplň
2 tvarohy (vaničky)
2 žloutky
sníh ze 2 bílků 
Popřípadě nějaké sladidlo dle chuti

POSTUP 

1. Ze surovin na těsto vypracuji hmotu, která se nelepí (popř. přidejte mouku) a rozdělím na dva díly. 
2. Každý díl zabalím do sáčku či potravinové folie a dám na hodinu do mrazáku.
3. Mezitím vyšlehám sníh z bílku, vejce s cukrem, poté přidám tvaroh a přimíchám opatrně i sníh. 
4. Plech vyložím pečícím papírem, nastrouhám na hrubém struhadle první polovinu těsta, potřu náplní a nastrouhám druhou polovinu těsta. 
5. Peče se asi na 180 stupňů přibližně 40 minut. 

Poznámka 
– karobu se také jinak říká svatojánský chléb – jsou to plody stromu ve tvaru lusku, rozemlety na prášek a upraženy, používá se jako zdravější náhražka kakaa
-vhodné na menší typ plechu (pekla jsem v cca 30×25)
– pokud vám karob nejede, použijte kakao
– jestliže dítě ještě neochutnalo karob nebo kakao, dejte ochutnat jen kousek, kvůli možné alergické reakci.