Někdy je těžké dětem vybrat dárky, které by měly smysl a bavily je, proto přináším pár tipů, které uspěly u nás – máme kluka, ale věřím, že spousta věcí se najde i pro holčičky.


Kouzelné čtení od ALBI – Elektronická tužka 

Super věc, kterou jsme chtěli původně pořizovat ke 2. narozeninám, ale nakonec se mi to zdálo brzo. CHYBA! Měli jsme ji koupit, dostal ji ve 27 měsících potom, co ji zkoušel v obchodě a nemohl se od ní odtrhnout! Takže, pokud si chcete konečně vypít kafe teplé, zkuste ji a vězte, že se vám a hlavně vaším dětem bude líbit.

Naše dítě je takové to typicky akční, co chvíli neposedí a pořád vymýšlí nějaké nezbednosti (letos jsme teda byli na rentgenu jen 4x z toho měl jednou ruku v sádře a jednou zafačovanou, jinak ok, se zlomeným nosem se prej nic nedělá :-)), u ničeho neposedí, ale tato věcičky ho dokáže zabavit.

Takto vypadá ALBI tužka, je nabíjecí, k tužce potřebujete některou z knížek – můžete knížku koupit již v sadě s tužkou nebo samotné knížky k tužce dokupovat.

Podle toho, jakou knížku máte, tak si nahrajete do tužky volně stažitelný soubor ze stránek ALBI a můžete fungovat – většina knížek je už v knížce nahraná, ale při koupi nějaké novější si lehce soubor stáhnete a přes USB kabel vložíte do tužky.
Zatím máme tyto knížky, v budoucnu plánujeme dokoupit: Hravé učení, Večerníčkovi pohádky, Zpívánky, Doprava a angličtinu. 
Ukázka z knížky Zvířátka na statku – jsou zde různé funkce, které si díte vybere, povídání co se kolem děje, vysvětlení kdo nebo co je na obrázku či různé úkoly, co má dítě udělat s lehkou obtížností, ale i těžší.
Ukázka z Perníkové chaloupky – Ježibaba se malému strašně líbí 🙂
Jelikož máme od přítele i 12-ti letého kluka, aby mu to nebylo líto, pořídili jsme mu Atlas světa, baví ho to, dozvěděl se spoustu věcí, které dosud nevěděl, takže pokud se Vám tužka neztratí, nebo ji nerozbije dítě (což by nemělo, je z tvrdého plastu a vypadá celkem odolně – je stavěná na manipulaci dítětem), je to dárek, který vydrží opravdu několik let!
Ještě jedna úžasná funkce, tužku můžete využít jako MP3 přehrávač nebo nahrát přes speciální samolepky vlastní vzkaz či pohádku – namluvte dítěti vlastní pohádku, kterou si může pouštět před spaním, když zrovna nejste doma nebo mu do ní nahrajte oblíbené písničky, které může poslouchat, když ho zrovna nebaví knížka.
Jdou k ní připojit i sluchátka, takže máte klid 🙂
Nejlépe asi vyjde koupit tužku spolu v sadě s nějakou knihou, nyní mají na stránkách ALBI akci na celou sadu elektronické tužky a hravého učení za 1349 Kč.  
Knihy od Svojtky 
Zde by to vydalo na samostatný blog, od malička máme strašně rádi knihy odtud, úžasné jsou ty s okénky, ale vybrat si musíte sami, podle toho, co zrovna Vaše dítě má rádo. Celkem často jsou zde akce s dopravou zdarma nebo velké slevy na knihy, popř. se dají v časopisech najít různé slevové kódy. Zde alespoň nějaký výčet, co se mě osobně líbí.
Ponk s nářadím
To je snad bez komentáře – nutná výbava každého kluka – původně jsme plánovali dřevěný, ale tento se dá krásně složit do kufříku a převážet, aniž by zabral moc místa. 
ACTIVITY BOOK 
To je trocha tvořeníčka pro maminky, všechny předlohy jsem stáhla na eschovce nebo na FB skupině Montessori bazar, kde je v souborech zdarma ke stažení spousta předloh. Listy můžete přidávat a odebírat podle věku nebo podle toho, co vaše dítě zrovna baví, takže knihu udržujete stále aktuální. Dá se sbalit sebou na cesty nebo k babičce a máte jistotu, že je o zábavu postaráno. 

FIRST BIKE
Tohle odrážedlo malý dostal už na Vánoce, ale řadím ho k dárkům vhodným i k 2. narozeninám. My jsme s ním nadmíru spokojení, když to máme porovnat s nějakým železným dorážedlem, co mají děti kolem nás, je to neporovnatelné. Je lehčí, takže když mu spadne na nohu, nebolí ho to, řídítka se nepřetáčí, výška sedla se dá krásně nastavit. Pokud má prcek krátké nohy, je možné dokoupit i redukci.
Máme verzi s brzdou, dejte si na toto pozor, pokud koupíte verzi bez brzdy, již je není později možno dokoupit a instalovat.
Také nezapomeňte na nutnou výbavu košík, kde si hrdě vozí vlastní pití nebo zvonek, kterým zdraví kolemjdoucí 🙂
Spolu s tím souvisí i helma, bez ní v žádném případě dítě na kolo neposazujte!
Dřevěná vláčko dráha
To byl absolutně top dárek, se kterým si malý hraje úplně každý den. Na narozeniny dostal základnější sadu, ale postupně dokupujeme různé druhy vláčků, kolejí, mosty a doplňky. 
Plastelína 
Dělala jsem malému domácí plastelínu, podle receptu ZDE – je opravdu super – pokud se ale u vás v domácnosti nenechází obyčejná bílá mouka, ale jen špaldová nebo olivový olej a ne rostlinný, trochu se Vám to prodraží 🙂
S plastelínou se výborně pracuje, vydrží dlouho v lednici, je tvárná. Máme i Play Doh plastelínu, nicméně mi trochu vadí ta výrazná vůně, ale to je jen čistě můj dojem.
Nezbytností jsou různá vykrajovátka, válečky a doplňky, které zabaví děti na dlouhé minuty. 
Razítka
Tyto jsou z Aliexpressu, jsou vhodné i pro menší děti, protože se nemusí namáčet, od 2 let pak máme razítka Krtek z levných knih, ke kterým je poduška.
Knihy z edice Jaro, Léto, Podzim, Zima
První knihu z této edice dostal malý asi někdy po 1. roce, začali jsme podle ročního období a vždy s dalším obdobím dostal další knihu. Moc se nám líbí, je to asi nejoblíbenější kniha. Aktivity jsou různé, povídá, co vidí na obrázku, nebo hledá, co mu řeknu ať má najít, či mu vyprávím, co lidi asi zrovna dělají, o čem se baví, kam jdou. 
Batoh
Fajn mi přijde ten od Boll, pokud víte, že jej budete pravidelně několikrát týdně využívat, vydrží.
A dál?
Úspěch měli i různá autíčka – sanitka, hasiči, policajti…
Co by se dalo ještě pořídit?
Kuchyňka (malý vaří nejraději semnou, což považuji za fajn, takže jsem ho kuchyňkou nechtěla mást), kočárek pro panenky (s tím si rád hraje v dětské skupině), trampolína, stan (tee-pee), různé hry z Mindok.cz (Králíku KUK, Den a noc), pastelky, omalovánky, houpací prkno, pískoviště, kuličková dráha, … 
Pokud máte nějaký nápad, co zaujalo vaše děti, napište mi do komentářů, aby se mohli i od vás ostatní maminky inspirovat.