Šťavnaté mleté krůtí maso je základem tohoto velmi chutného slaného koláče.

Potřebujeme:

KRUSTA:

  • 500g mletého krůtího masa, 
  • 1 středně velká cibule, 
  • česnek, 
  • sůl, 
  • pepř.

NÁPLŇ:

  • 1 cottage cheese bez příchuti, 
  • cca 200g eidamu (min. 40%) nebo goudy (48%), 
  • 2 vejce, 
  • 2 hrsti listového špenátu, 
  • hrst nakrájené hlívy, 
  • cca 10 výhonků chřestu nakráj. na špalíčky + cca 5-6 výhonků vcelku,
  • stroužek česneku,
  • sůl,
  • pepř
Postup:
  • všechny ingredience na „krustu“ smícháme pořádně rukama dohromady a necháme v míse odpočnout;
  • na pánvi mezitím lehce osmahneme na másle/ghí/sádle hlívu, špenát a uvařený chřest, který je nakrájený na špalíky; přidáme namačkaný česnek, promícháme a odstavíme z plotny;
  • v míse smícháme cottage cheese, vejce a nahrubo nastrouhaný sýr;
  • k sýrové směsi přidáme zeleninu z pánve a ochutíme dle vlastního uvážení solí a pepřem;
  • masovou směs namačkáme do formy, kterou masem vyplníme tak, aby i boky formy byly v kontaktu s masem (vytvoříme „rantlík“) – na masový korpus nalijeme sýrovou směs, kterou poklademe cca 5-6 výhonky uvařeného chřestu;
  • vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180C a pečeme přibližně hodinu.
Poznámka:
  • vzhledem k použitému koření je vhodné tento masový koláč podávat nejdříve po jednom roce věku;
  • jako přílohu jsem podávala brambory maštěné máslem, sobě jsem místo přílohy udělala pouze zeleninový salát 🙂