Nevím, jestli je to národní polské jídlo, ale já jej poprvé ochutnala v New Yorku v polské restauraci a hned mě zaujalo, i u spousty tamních Američanů bylo hodně oblíbené, takže doufám, že vám bude také chutnat 🙂 


 Potřebujeme (4 porce)
400g mletého masa (nejlépe mix hovězí a vepřové)
160g rýže
1 plechovka krájených rajčat nebo rajčatové šťávy
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 hlávku zelí
ocet
olej
sůl
pepř
kmín
červená paprika (cca 1/2 lžičky)

Postup
1. Budeme potřebovat z hlávky cca 6-8 samostatných listů, syrové jdou odlupovat špatně, nicméně to můžete zkusit, nebo dát hlávku povařit na 5 minut do vody, poté půjdou lupeny lépe odloupnout – zbytku hlávky se to nedotkne a můžete si z ní poté připravit třeba coleslaw.
2. Uvaříme si rýži do poloměkka a zelné listy také chvíli povaříme s kapkou octa aby změkly a šli z nich dobře dělat závitky.
3. Na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibulku do hněda a ke konci přidáme i na jemno nakrájený česnek.

4. V míse smícháme maso, rýži, orestovaný česnek s cibulí, sůl, pepř, kmín, červenou papriku a touto směsí plníme listy.

5. List zabalíme a sklady uložíme do zapékací mísy.
6. Poté je přelijeme rajčatovou šťávou nebo krájenými rajčaty a pečeme v troube 60-70 minut na 180 stupňů. 
7. Může se podávat s chlebem.