Potřebujeme (2-3 porce)
1/2 květáku
1/2 cukety
2 střední rajčata
1 šálek červené čočky
1 lžíce ghí
2 šálky jáhel
voda
drcený kmín
2 lístky čerstvé bazalky
koření dle věku dítěte a chuti – použila jsem „Sbohem soli“ od Sonnentor
(sůl)
Postup
1. Nejprve si nařízneme do kříže na spodu rajčata a vložíme na minutku do horké vody spařit – poté je oloupeme.
2. Dále si na jemno nakrájíme cuketku a květák, které orestujeme na lžíci ghí pár minutek až se krásně rozvoní.
3. Přidáme trochu drceného kmínu a nakrájená rajčata zbavená slupky, chvíli spolu podusíme a podlijeme vodou.
4. Přidáme červenou čočku a vaříme do změknutí čočky.
5. Přidáme natrhané lístky bazalky a pro dospělé a děti starší 1 roku dosolíme dle chuti.
6. Pokud se vám zdá, že je směs moc vodnatá, můžete zaprášit třeba jáhlovou moukou.
7. Mezitím, co se nám směs vaří tak si 2x spaříme jáhly a dáme vařit.
Poznámka
– bylo by to vhodnější i pro mladší děti, ale museli byste vynechat rajčata, která jsou silným alergenem a doporučují se zavádět až kolem 1 roku.