Patlací dort neboli smashed cake, je takový ten dort, který necháte napospas dítku, to ochutnává, patlá se a prostě si to užije. A vy si mezitím můžete s rodinou užít nějakou verzi dortu, který ještě dítě v 1 roku jíst nemůže 🙂 Naše malá si to užila, máme krásné fotky a byla sranda. Jen se možná obrňte trpělivostí, nebo pod dítě dejte nějaký igelit 🙂
Potřebujeme – formu menšího průměru max do 15 cm, pokud použijete větší formu, bude dort nižší a bude tedy lepší pak z něj vykrájet kolečka a poskládat na sebe
100g kokosového cukru
2 PL oleje
2 PL vody
3 vejce
150g špaldové polohrubé mouky
10g kypřícího prášku
Krém
1 ks velký jogurt Hollandie
1 ks zakysaná smetana
Lyfiolizované ovoce dle chuti
Čerstvé ovoce dle chuti a sezóny
Postup
1. Cukr a vejce vyšleháme do husté pěny (v robotu určitě alespoň 5 minut)
2. Poté přidáme olej, vodu a další minutu šleháme
3. Nakonec přidáme mouku a kypřící prášek a vše smícháme
4. Dáme do dortové formy s pečícím papírem a pečeme přibližně 20 minut dle velikosti formy – zkuste špejlí, zda-li již se těsto nelepí
5. Krém si musíme připravit předem, a to tak, že necháme přes noc vykapat přes plátno jogurt v lednici.
6. Ten pak smícháme se zakysankou a rozdrceným lyfio ovocem
7. Dort rozřízněte nebo vykrojte kolečka, pomazejte krémem, poklademe plátky ovoce. Nezpomeňte si trochu krému nechat i na pomazání okolo.
A zábava může začít!
Světová zdravotnická organizace ( WHO) doporučuje 0 gramu přidaného cukru do dvou let věku. Proto zvažte podání pokrmu dle věku dítěte a vašim osobním preferencím.

