Vynikající mléko vhodné jen tak na pití, do smoothie nebo kaší.

Potřebujeme
1 litr vody
100g vlašských ořechů
100g slunečnicových semínek
40g datlí
Mísu, cedník a plátýnko

Postup
1. Já používám super pomocníka od Tefal Easy soup (silně doporučuji pořídit, lituji, že nemám už od prvních příkrmů), takže tam všechno nasypu, dám funkci blend, a za 2 minutky je hotovo. Pokud tímto nedisponujete, určitě to půjde i v obyčejném mixéru. Můžete zkusit i s tyčovým, ale bude to fakt fuška.
2. Vezmeme si mísu, cedník a plátýnko (látkovou plenu, pozor – neprané v aviváži).
3. Vezmeme mísu, položíme na ni cedník a na cedník plátýnko, část směs nalijeme na plátýnko a cedíme, utáhneme nahoře do uzlu a vymačkáme všechno mléko, zbytek přechů odebereme do samotné misky a znovu nalijeme směs. Tento proces jsem dělala asi 3x.
4. Je z toho cca 750ml mléka. Uskladníme v uzavíratelné láhvi v lednici a před použitím vždy pořádně prostřepeme.
Poznámky
– vhodné je ořechy alespoň na 2 hodiny, ale klidně i přes noc namočit a před mixováním vodu slít a použít čistou, někdy to ale nemám předem nachystané a jde to i bez namočení, namočením se ale údajně vyplavují nějaké špatné látky
– zbytky ořechů a semínek rozhodně nevyhazujte a udělejte raw kuličky! Stačí přidat co máte rádi, já jsem přidala kokos, ovesné vločky, sezam, javorový sirup a udělala jsem sváču na odpoledne 🙂
– mám vyzkoušeno, že mléko v lednici vydrží min. 3 dny, 4 den už je vždy vypito, tak nevím, jestli vydrží i déle
– Tefal Easy Soup můžete dostat s 50% slevou, pokud se zaregistrujete do Babyclubu HIPP