Moje babička má sbírku receptů, kterou si ručně píše od svých mladých let. Já z této knížky ráda čerpám, protože jsou v ní poctivé recepty, které si ale upravuji k obrazu svému s ohledem na moderní a zdravější suroviny.
Potřebujeme
500g hladké špaldové mouky (může být na půl s polohrubou)
50g kokosového cukru
špetka soli
špetka mleté vanilky
1 vejce
1 žloutek
1 kelímek smetany ke šlehání
1 BIO citrón
hrst ořechů
hrst ořechů
100ml mléka
1 kostka droždí
1 lžíce třtinového cukru
Postup
1. Do vlažného mléka dáme lžíci cukru a rozdrobíme kostku droždí. Necháme vzejít kvásek.
2. Mezitím si v míse smícháme mouku, kokosový cukr, špetku soli a vanilky, 1 vejce, 1 žloutek, kelímek smetany, kůru z 1 citrónu a můžeme přidat i pár kapek citrónové šťávy a nakonec i kvásek, který vzešel.
3. Vypracujeme těsto, které propracujeme na vále a necháme na teplém místě vykynout asi tak hodinku.
4. Po vykynutí si předehřejeme troubu a těsto vytvarujeme do tvaru bochánku a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Před vložením do trouby potřeme bílkem rozmíchaným s trochou mléka a posypeme ořechy. Nahoře nastrihněte nůžkami křížek, aby mazanec nepopraskal.
5. Pečeme v troubě na 175 stupňů asi 50 minut – protože každá trouba může péct jinak, je dobré vyzkoušet test špejlí, zda-li se těsto nelepí.
Poznámky
– kdo má rád, určitě může přidat i rozinky do těsta, já je ale nedávám, nemám to ráda 🙂
– pokud nemáte vanilku, můžete použít i vanilkový cukr, ale ten s pravou vanilkou (např. Amylon), ne nějaký vanilinový cukr, jako náhražku, to tam radši nedávejte nic.
– pokud nemáte vanilku, můžete použít i vanilkový cukr, ale ten s pravou vanilkou (např. Amylon), ne nějaký vanilinový cukr, jako náhražku, to tam radši nedávejte nic.