Milujeme mák a milujeme vláčné „mokré“ buchty 🙂 Jako mlska na výlet je tato „buchta“ ideální volbou…
Potřebujeme:
  • 230 ml plnotučného mléka
  • 180 g mletého máku
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 80 g třtinového cukru (dala jsem 50g panely a 30 g třtinového)
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů (z vinného kamene)
  • 1/2 lžičky skořice
  • vanilka
  • špetka soli
Postup:
  • mák smícháme se všemi sypkými ingrediencemi,
  • rozehřejeme máslo a spolu s mlékem, vanilkou a vejcem vmícháme do sypké směsi,
  • nakonec přidáme citronovou šťávu a promícháme, aby vzniklo těsto příjemné hustoty;
  • formu na biskupský chlebíček (nebo jakoukoliv jinou) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a těsto do ní vlijeme;
  • pečeme v troubě vyhřáté na 170C dozlatova, cca 30 minut (jestli je těsto hotové, zjistíme pomocí špejle).
Poznámka:
  • protože jde o něco „na přilepšenou“, určitě bych nedala dítěti mladšímu 1 roku (osobně bych dala třeba kolem 1,5 roku).
Se Sklizeno se vaří opravdu dobře… 🙂