Skvělé loupáčky, které občas můžete dát ochutnat i těm menším doma 🙂
Potřebujeme (12 menších kousků)
20 g droždí
350 g hladké špaldové mouky
40 g čekankového sirupu nebo jiného Vámi preferovaného sladila
1 vejce
130-150 ml mléka
30g ghí
trocha citrónové kůry
špetka vanilky, vanilkové pasty nebo extraktu (není povinné)
—- dále na kvásek 1 lžička cukru, vejce na potření a mák na posypání
Postup
1. Z droždí, trochy mléka a lžičky cukru zaděláme kvásek, počkáme dokud nevzejde.
2. Mezitím si do mísy dáme špaldovou mouku, sladidlo, vejce, rozpustěné ghí, citronovou kůru a vanilku.
3. Poté přidáme kvásek a větší část mléka, zamícháme. Pokud se Vám bude zdát moc husté, přidejte mléko.
4. Těsto vypracujeme a necháme vykynout na teplém místě asi hodinku, hodinku a půl
5. Poté rozdělíme na 12 kuliček a vyválíme, podsypeme moukou, vyválíme, smotáme a vytvarujeme loupáčky a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
6. Loupáky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem a necháme ještě půl hodiny vykynout na plechu.
7. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 stupňů do zlatova.
Světová zdravotnická organizace ( WHO) doporučuje 0 gramu přidaného cukru do dvou let věku. Proto zvažte podání pokrmu dle věku dítěte a vašim osobním preferencím.