Skvělé loupáčky, které občas můžete dát ochutnat i těm menším doma 🙂

loupáky dětem zdravě

Potřebujeme (12 menších kousků)

20 g droždí

350 g hladké špaldové mouky

40 g čekankového sirupu nebo jiného Vámi preferovaného sladila

1 vejce

130-150 ml mléka

30g ghí

trocha citrónové kůry

špetka vanilky, vanilkové pasty nebo extraktu (není povinné)

—- dále na kvásek 1 lžička cukru,  vejce na potření a mák na posypání

Postup

1. Z droždí, trochy mléka a lžičky cukru zaděláme kvásek, počkáme dokud nevzejde.

2. Mezitím si do mísy dáme špaldovou mouku, sladidlo, vejce, rozpustěné ghí, citronovou kůru a vanilku.

3. Poté přidáme kvásek a větší část mléka, zamícháme. Pokud se Vám bude zdát moc husté, přidejte mléko.

4. Těsto vypracujeme a necháme vykynout na teplém místě asi hodinku, hodinku a půl

5. Poté rozdělíme na 12 kuliček a vyválíme, podsypeme moukou, vyválíme, smotáme a vytvarujeme loupáčky a dáme na plech vyložený pečícím papírem.

6. Loupáky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem a necháme ještě půl hodiny vykynout na plechu.

7. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 stupňů do zlatova.

Světová zdravotnická organizace ( WHO) doporučuje 0 gramu přidaného cukru do dvou let věku. Proto zvažte podání pokrmu dle věku dítěte a vašim osobním preferencím.