Jednoduchá a rychlá polévka pro ty, kteří mají rádi zelené kuličky v lusku 🙂

Potřebujeme:
  • máslo/ghí
  • 1 menší cibule
  • stroužek česneku
  • čerstvý nebo zmrazený hrášek (celý sáček)
  • voda/vývar
  • sůl, pepř, kmín
  • bazalka
  • smetana na vaření
  • nastrouhaný parmezán
Postup:
  • na másle či ghí necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme i najemno nasekaný česnek; přidáme trochu kmínu a necháme společně opékat;
  • po chvíli zalejeme vodou či vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme vařit (není třeba moc dlouho – čerstvý hrášek, i ten ze sáčku, nepotřebuje tolik času);
  • po cca 20 minutách polévku rozmixujeme a vrátíme zpět na sporák;
  • přilijeme trochu smetany na vaření, osolíme, zlehka opepříme a vhodíme nasekanou bazalku(záměrně jsem neuvedla množství, protože je na každém z nás, jak moc chce, aby bazalka byla cítit – základem je, že aspoň trochu musí být v polévce znát);
  • na talíři zasypeme trochou strouhaného parmazánu.
Poznámka:
  • vzhledem k použitým ingrediencím doporučuji od roku věku.