Klasický recept, který zná asi každý. To bych ale nebyla já, abych si ho nějak neupravila – k lepšímu 🙂 Opravdu stojí za vyzkoušení!

Potřebujeme
Těsto
150g ovesných vloček
260g hladké špaldové mouky
200g změklého másla
100g kokosového cukru
6g prášku do pečiva bez fosfátů
2 lžíce mléka
4 žloutky
1 tvaroh ve vaničce
500g jablek (v neočištěném stavu)
4 bílky
1 lžíce medu
1 lžička koření Sonnentor Zase dobře! Bystrá hlavička
Postup
1. Nejprve si přichystejte ovesné vločky, které vložte do mixéru a rozemelte je na mouku, dejte stranou, použijete v dalších krocích.
2. Do mísy si dáme změklé máslo, žloutky a cukr a vše spolu utřeme.
3. Přidáme 2 lžíce mléka, ovesnou mouku, špaldovou mouku a prášek do pečiva a rukama vypracujeme nelepivé těsto. Ze začátku se vám asi bude zdát, že hodně lepí, chvíli se pokuste s ním pracovat, dostane celistvější strukturu po chvíli práce – pokud ne, opatrně přisypte trochu špaldové mouky.
4. Až je těsto vypracované, odkrojte z něj 1/3 a tu vložte do mrazáku. Zbytek těsta namačkejte do koláčové formy nebo použijte plech, může být i klasický, když si s těstem vyhrajete a namačkáte jej na větší plochu – bude s tím víc práce a buchta bude nižší (Já mám co dělat, abych pořád těsto v tuto chvíli neuždibovala chutná i jako neupečené výborně)
5. Na těsto rozetřete tvaroh.
6. V dalším kroku si oloupeme a očistíme jablka, která nastrouháme na hrubém struhadle a poklademe na tvaroh.
7. Jablka posypejte 1 lžičkou koření Sonnentor.
8. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do něj zašlehejte ještě 1 lžíci medu a sníh rozetřete na jablka.
9. Nyní vyndáme z mrazáku odložené těsto a na hrubém struhadle jej nastrouháme na koláč – pokud vám to jde špatně, ještě ho nechte chvíli zmrazit.
10. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 30 minut, poté ztlumíme na 150 a pečeme ještě dalších 20-30 minut.

Poznámky
– koření Sonnentor se skládá z skořice Cassia bio, anýz bio, muškátový oříšek bio, pomeranč kousky bio, kardamom bio, hřebíček bio, takže opravdu povznese koláč na jinou úroveň, než kdybyste klasicky použili jen skořici
– můžete na jablka klidně přidat i nadrcené ořechy
Světová zdravotnická organizace ( WHO) doporučuje 0 gramu přidaného cukru do dvou let věku. Proto zvažte podání pokrmu dle věku dítěte a vašim osobním preferencím.