Klasický recept, který zná asi každý. To bych ale nebyla já, abych si ho nějak neupravila – k lepšímu 🙂 Opravdu stojí za vyzkoušení!
Potřebujeme
Těsto
150g ovesných vloček
260g hladké špaldové mouky
200g změklého másla
100g kokosového cukru
6g prášku do pečiva bez fosfátů
2 lžíce mléka
4 žloutky
1 tvaroh ve vaničce
500g jablek (v neočištěném stavu)
4 bílky
4 bílky
1 lžíce medu
1 lžička koření Sonnentor Zase dobře! Bystrá hlavička
Postup
1. Nejprve si přichystejte ovesné vločky, které vložte do mixéru a rozemelte je na mouku, dejte stranou, použijete v dalších krocích.
2. Do mísy si dáme změklé máslo, žloutky a cukr a vše spolu utřeme.
3. Přidáme 2 lžíce mléka, ovesnou mouku, špaldovou mouku a prášek do pečiva a rukama vypracujeme nelepivé těsto. Ze začátku se vám asi bude zdát, že hodně lepí, chvíli se pokuste s ním pracovat, dostane celistvější strukturu po chvíli práce – pokud ne, opatrně přisypte trochu špaldové mouky.
4. Až je těsto vypracované, odkrojte z něj 1/3 a tu vložte do mrazáku. Zbytek těsta namačkejte do koláčové formy nebo použijte plech, může být i klasický, když si s těstem vyhrajete a namačkáte jej na větší plochu – bude s tím víc práce a buchta bude nižší (Já mám co dělat, abych pořád těsto v tuto chvíli neuždibovala chutná i jako neupečené výborně)
5. Na těsto rozetřete tvaroh.
6. V dalším kroku si oloupeme a očistíme jablka, která nastrouháme na hrubém struhadle a poklademe na tvaroh.
7. Jablka posypejte 1 lžičkou koření Sonnentor.
8. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do něj zašlehejte ještě 1 lžíci medu a sníh rozetřete na jablka.
9. Nyní vyndáme z mrazáku odložené těsto a na hrubém struhadle jej nastrouháme na koláč – pokud vám to jde špatně, ještě ho nechte chvíli zmrazit.
10. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 30 minut, poté ztlumíme na 150 a pečeme ještě dalších 20-30 minut.
Poznámky
– koření Sonnentor se skládá z skořice Cassia bio, anýz bio, muškátový oříšek bio, pomeranč kousky bio, kardamom bio, hřebíček bio, takže opravdu povznese koláč na jinou úroveň, než kdybyste klasicky použili jen skořici
– můžete na jablka klidně přidat i nadrcené ořechy
Světová zdravotnická organizace ( WHO) doporučuje 0 gramu přidaného cukru do dvou let věku. Proto zvažte podání pokrmu dle věku dítěte a vašim osobním preferencím.
10 Comments
Jana
V úvodu stojí, že " stojí za vyzkoušení" a mohu jen potvrdit – vynikají řezy, které jsem musela opakovat dvakrát za sebou, protože se prostě hned snědly a rodina chtěla ještě :-).
Veronika
Děkujeme za krásný komentář.. Krásný den!!
Unknown
Zdravím:) i já je peču už dva měsíce týden co týden:D a nikdy se nedožijí druhého dne. Exkluzivní!
Veronika
Super, jsem moc ráda, že se osvědčily!! Moc děkuji !!
Unknown
Dobrý den, mohu se jen zeptat jak velkou tu dortovou formu mate? Chci delat do maleho plechu (cca 30x25cm) a nevím zda toho nebude moc. Děkuji
Veronika
Dobrý den,
kulatá forma o průměru 27cm
Lenča
Zdravím, píšete, že je to recept pro děti od 1 roku, ale jak je to s medem a ořechy? To se přeci doporučuje až v pozdějším věku.Dekuji Lenka
Veronika
Dobrý den, prameny, které jsem četla pravi, že od 1 roku…samozrejme je nutno vyzkoušet v menší dávce předtím.
Tereza
Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasné recepty!
Veronika
Terezko já děkuji za sledování blogu a vaření podle našich receptu ❤❤❤