Kdo sledujete i FB stránky Dětem zdravě, jistě víte, že se hodně snažím nakupovat ve znovupoužitelných sáčcích a snižovat spotřebu plastů. Proto jsem se rozhodla napsat článek o tom, jak i vy můžete přispět ke zlepšení životního prostředí. Budu považovat za úspěch, pokud aspoň jeden z Vás začne omezovat plast a přemýšlet o tom, co kupuje. 

Zkusili jste si někdy představit, kolik igelitových sáčků spotřebuje za týden, měsíc, rok jedna rodina? Já to vidím v obchodech každý den, koupě svačiny pro 1 člověka si někdy žádá i 3 sáčky (sáček na 2 jablka, sáček na rohlíky a sáček na koláček), občas vidám i lidi, kteří si do sáčku dávají banány… Když to vše spočítáme, číslo na jednu rodinu za rok je hrozivé – dle výzkumu 4,2 miliardy jednorázových plastových sáčků za rok, a to pouze v České republice! Já vím, že si řeknete, ale co jeden sáček, to nikoho nezabije. Bohužel,  když si tuto větu řekne další 1 milion lidí, tak už je to pěkná sumička jednoho sáčku, který nikoho nezabije. 
Proto jsem se už více než před rokem rozhodla, že je potřeba začít a jít příkladem. Za tu dobu jsem hodně změnila svůj postoj a všímám si více co kupuji já, ale i ostatní kolem. Velké díky patří mým kolegům v práci, kteří nejen, že si o mě nemyslí, že jsem šílená, ale naopak začali také nakupovat v ekosáčcích či si nosit své vlastní krabičky na jídlo z restaurace.
Odpad doma třídíme už snad každý, nyní je však nutné postoupit dále, nejen třídit odpad, ale snažit se o snížení produkce odpadu. V článku Vám přináším tipy, jak alespoň kapkou k tomuto přispět.
Ekopytlíky
Nebojte se prodavaček v obchodě, už jsou zvyklé, je nás více. Ekopytlíky si buď můžete koupit nebo ušít ze staré záclony i doma! Mám jak šité svépomocí, tak z BIO bavlny, které jsou vhodné i na uchovávání ořechů, bylinek,… Ty z BIO bavlny koupíte například ZDE
Láhve na pití a obaly na svačiny
Plastové láhve, tak těm snad už odzvonilo. Jednak máme doma Sodastream a druhak, vždy když někam jdeme, bereme si s sebou pití z domu. A pokud dojde, není menší problém, než si někde zase natankovat 🙂 Výborným pomocníkem byly i krabičky na svačinu, nyní jsem ale objevila kapsičku na svačinu z BIO bavlny, a je fajn, že v těchto vedrech, když si do ní dáte sendvič a zeleninu, tak krásně dýchá a svačinka není zapařená. 

 

Znovupoužitelné sáčky do koše
Můžete si koupit sáčky papírové nebo nepropustné pytle na odpad, které znovu použijete. Předpokladem ale pro použití pytlů je, že třídíte odpad a hlavně bioodpad, aby nebyl neustále ušpiněný. 
Bezobalové nákupy
Často se setkávám s tím, že si lidi řeknou, že se to vlastně strašně drahé. Říkají to ale hlavně ti, kteří v bezobalovém obchodě nikdy nenakupovali. V těchto obchodech nejde jen o nákup potravin, ale také drogerie. Pojďme si to spolu spočítat a uvidíte, že to tak drahé není. 
Surovina 100g                                      bezobalový obchod                       obchod
Cizrna                                                         12,90                                                 10,6
Lísková jádra                                             37,20                                                44,00
Mák modrý                                                 14,00                                                29,60
Jáhly                                                             6,60                                                  6,60
Rýže jasmínová                                            8,30                                               12,90                          
Mouka špaldová celozrnná hladká          3,70                                                 3,60
Čočka hnědá                                                 6,90                                                 8,60


Pro výpočet jsem použila Kafé bez obalu „Pod starákem“ ve Bzenci a webové stránky Country life. Vidíte, že ceny nejsou vůbec dražší, dokonce i levnější. Nebojte se tedy nákupu v bezobalovém obchodě, ušetříte, pokecáte (protože tam většinou prodávají fajn lidi) a uděláte něco pro životní prostředí. 

Většinu zde zmíněných věcí naleznete na eshopu Mamaja.cz, i když se na první pohled zdá, že prodává hlavně nosítka a látkové pleny, našla jsem tam ale spoustu běžných věcí do domácnosti v zero-waste provedení.
PS. nezapomeňte, že nikdo není dokonalý, i já občas zapomenu vzít dost sáčků nebo koupím na výletě malému pití v plastu, důležité je, že ve většině případů se snažíte pro životní prostředí dělat něco dobrého 🙂