Kuchařka mojí babičky opět nezklamala a našla jsem v ní super recept na lehký dort, který si můžete udělat v zimě z mraženého a v létě z čerstvého ovoce
Potřebujeme (pro dortovou formu o průmětu 24cm)
150g špaldové mouky (hladké – ne celozrnné)
100g kokosového cukru nebo 150g třtinového
2 polévkové lžíce horké vody
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 dcl oleje
4 vejce
500g mražených jahod
1 zakysaná smetana
1 vanilkový puding
sladidlo dle chuti
vysokoprocentní hořká čokoláda a lžíce přepuštěného másla
Postup
1. Vyšleháme do pěny vejce s cukrem.
2. Poté přidáme olej, vodu a mouku spolu s práškem do pečiva a pořádně prošleháme.
3. Vylijeme do dortové formy, kterou můžete vyložit pečícím papírem (aby tam lépe zapadl, namočte do vody a zmačkejte, přečuhující konce ustřihněte)
4. Korpus pečeme asi 35-40 minut na 175 stupňů.
5. Jahody dáme do kastrůlku a počkáme, dokud nezačnou vařit, poté přidáme dle chuti sladidlo (použít můžete třeba rýžový sirup nebo kokosový cukr) a vysypeme tam pudingový prášek.
6. Rozmixujeme tyčovým a provaříme za stálého míchání ještě asi 5 minut.
7. Polovychladlé jahody promícháme se zakysanou smetanou.
8 . Na vychladlý korpus nalijeme jahodovou směs.
9. Pokapeme rozpuštěnou čokoládou smíchanou s přepuštěným máslem.
Světová zdravotnická organizace ( WHO) doporučuje 0 gramu přidaného cukru do dvou let věku. Proto zvažte podání pokrmu dle věku dítěte a vašim osobním preferencím.
3 Comments
Jana
Upekla jsem dort synovi ke 2. narozeninám a byl FAMÓZNÍ! Všem moc chutnal, děti ho sluply jak tu jahodu ze zahrádky a my dospělí jsme měli dobrý pocit v břiše a neměli špatný pocit v hlavě, že sladké by se odpoledne nemělo :-)). Doporučuji všem, protože u nás doma se bude v létě opakovat určitě i mimo slavnostní události a možná i dvojitou dávkou na plech, když se nás sejde na chatě víc :-).
Veronika
Super, moc děkujeme za vyčerpávající komentář :-)))
Marcela
Dobrý den,
myslíte, že by dané množství bylo na asi 30 mufinků? A myslíte, že je to na mufinky vhodné? Líbí se mi to a chtěla bych udělat synovi do školky.
Děkuji za odpověď 🙂
Marcela