Kuchařka mojí babičky opět nezklamala a našla jsem v ní super recept na lehký dort, který si můžete udělat v zimě z mraženého a v létě z čerstvého ovoce

 

 


Potřebujeme (pro dortovou formu o průmětu 24cm)
150g špaldové mouky (hladké – ne celozrnné)
100g kokosového cukru nebo 150g třtinového
2 polévkové lžíce horké vody
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 dcl oleje
4 vejce

500g mražených jahod
1 zakysaná smetana
1 vanilkový puding
sladidlo dle chuti

vysokoprocentní hořká čokoláda a lžíce přepuštěného másla
 

Postup 
1. Vyšleháme do pěny vejce s cukrem.
2. Poté přidáme olej, vodu a mouku spolu s práškem do pečiva a pořádně prošleháme.
3. Vylijeme do dortové formy, kterou můžete vyložit pečícím papírem (aby tam lépe zapadl, namočte do vody a zmačkejte, přečuhující konce ustřihněte)
4. Korpus pečeme asi 35-40 minut na 175 stupňů.
5. Jahody dáme do kastrůlku a počkáme, dokud nezačnou vařit, poté přidáme dle chuti sladidlo (použít můžete třeba rýžový sirup nebo kokosový cukr) a vysypeme tam pudingový prášek.
6. Rozmixujeme tyčovým a provaříme za stálého míchání ještě asi 5 minut. 
7. Polovychladlé jahody promícháme se zakysanou smetanou.
8 . Na vychladlý korpus nalijeme jahodovou směs.
9. Pokapeme rozpuštěnou čokoládou smíchanou s přepuštěným máslem.
 

Světová zdravotnická organizace ( WHO) doporučuje 0 gramu přidaného cukru do dvou let věku. Proto zvažte podání pokrmu dle věku dítěte a vašim osobním preferencím.