Jedna sytá, pro podzimní a zimní počasí se velice hodící polévka, která si jistě najde na vašem stole místo. Berte, prosím, v potaz, že uzené maso a vývar z něj je pouze jako zpestření pro starší děti

fazolová polévka dětem zdravě

Potřebujeme

uzené kosti – cca 1,5 kg (uzená žebra na polévku seženete v řeznictví)

4 hrsti velkých fazolí *

2 hrsti menších fazolí *

1 lžička červené papriky

2 lžíce hladké špaldové mouky

2 větší brambory

kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel

Postup

1. 1 den před vařením polévky namočíme fazole.

2. Do kastrolu dáme 2,5 litru čisté vody, sladkou papriku a mouku, rozmícháme.

3. Přidáme přecezené fazole, uzené kosti a dáme vařit, na menším plameni táhneme asi 2 hodiny. O nic se nemusíte starat, jen to nechte svému osudu.

4. Po 2 hodinách přidáme kořenovou zeleninu a brambory, vše očištěné, ale vcelku a vaříme asi další 1 hodinu. Kdyby se maso začalo rozpadat, tak ho v tuto chvíli můžete vytáhnout. A polévku opět necháme svému osudu.

5. Po 3 hodinách zkusíme fazole, pokud jsou již uvařené, polévku vypneme, obereme maso z kostí, nakrájíme brambory, zeleninu, dáme zpět do polévky a je hotovo.

6. Už to nesolte ani nedochucujte, mělo by to od uzených kostí být slané a ochucené dost. Jednoduché, bez starostí a zasytí mnoho hladových krků!

Poznámky

* fazole veliké mám na mysli tyto viz. níže, ty druhé k tomu zvolte o kousek menší, ne o moc, aby se nerozvařili úplně.

 

* pokud máte hodně masité uzené kosti, udělejte si potom šunkofleky! 🙂